Smiling i Sydeuropa


Jesper Grønkjær i Sydens sol

Efter at have rejst og optrådt i Grønland kom der en henvendelse fra Spanien. Et dansk firma tilbød mig en tur til den spanske solkyst, hvor man mente at kunne bruge en tryllekunstner.


Den slidte rejse/tryllekuffert blev atter pakket, og showet i Malaga blev dermed en realitet. Men da jeg alligevel var i landet, var det nærliggende at fylde hullerne i bookingkalenderen ud, hvorfor jeg kom i kontakt med Spies & Tjæreborgs Guideskole. Dette blev starten på flere gode venskaber, men også samarbejdspartnere i den danske rejsebranche. På den måde blev det flere år i træk til ture til Sydeuropa, hvor jeg optrådte hos en lang række Skandinaviske rejsebureauer. Konceptet for mit vedkommende var stranddaseri om dagen, shows om aftenen og fest om natten.


Trylleriet blev mere og mere internationalt, da jeg var tvunget til at gøre det mere visuelt end verbalt, idet mine engelsk/tysk-sproglige færdigheder gik i stå omkring femte klasse. Da nu underholdningen var blevet tilpasset, så det kunne opleves, uden at man nødvendigvis skulle kunne forstå, hvad jeg sagde, var dette derfor en god anledning til også at komme ud og optræde for de lokale. Således gik turen op til de mindre landsbyer i bjergene. Dette medførte bl.a. opstandelse i Monda, hvor den lokale bibliotekar for en kort stund blev savet over. Biblioteket var fyldt til bristepunktet. Først blev børnene lukket ind, så de gamle mennesker, derefter det voksne publikum, som forældre osv., for til sidst at lade de mere generte unge komme ind. Alle råbte op, da bibliotekaren fik lagt sit hoved op i en medbragt gabestok, hvorefter den skarpe klinge fra en stiksav kørte igennem han hals. Det var ikke noget, man tidligere havde set på de breddegrader, men heldigvis blev hovedet igen sat på plads efterfølgende, så folk kunne ånde lettet op. Mere end ti år efter dette besøg i en lille bjerglandsby i Sydeuropa sker det, at jeg møder folk, der har overværet showet, og som stadig husker hvor meget bibliotekaren svedte, da han for en stund blev tryllekunstnerens ufrivillige assistent!


På rejserne til Sydeuropa blev der optrådt på hoteller, natklubber, bodegaer, torve osv. Showet på guideskolen blev samtidig startskuddet til et mangeårigt samarbejde med den daværende chef: Palle Højsholt, der nu er direktør i Skandinavien største guideskole Service & Co. På denne skole er jeg tilknyttet som lærer/instruktør, hvorfor jeg, i selskab med tryllekufferten, jævnligt har optrådt og undervist de skandinaviske elever, der holder til på Malta og i Spanien.

The Smiling Fairytale Society