Smiling på Burning Man

Thomas VovemoD på verdens mest kreative festival

Hvert år flytter 47.000 mennesker ud i Nevada-ørkenen, USA. Her bygger de på kun een uge et farverigt fremtidssamfund, som ikke kan sammenlignes med noget andet i verden - og i særdeles ikke med den amerikanske kultur iøvrigt.
Her er nogle eksempler:
1. Du kan intet købe (undtagen isterninger - der er jo 45 grader varmt i dagtimerne).
2. Ingen virksomhed må reklamere for sig selv eller sine produkter (total reklamefri zone!)
3. Du må ikke smide affald overhovedet - og når du forlader ørkenen er devicen “leave no trace” (forestil dig en stor dansk festival helt uden skrald på jorden, svært ikk’!!)
4. Der er kun arrangeret een fælles aktivitet lørdag aften + opstillet en hel masse lokummer, der bliver tømt samt en isterningbod. Resten må du selv stå for.


 
Ud fra ovenstående rammer fungerer Burning Man så i praksis på den måde at du læsser det halve af Wall-Mart ind i et Motorhome - inkl. snesevis af liter vand, så du og dine venner ikke tørrer ud. Så kører du i endeløshed ud af en støvet landevej i Nevada. Herefter installerer du dig blandt mennesker, som øjeblikkeligt tager imod dig som om du var deres dejlige familie, de ikke har set i årevis. Alle “burnere”, som de hedder, har iklædt sig præcis det tøj, de altid har drømt om at gå i (for nogens vedkommende er det slet ikke noget tøj overhovedet) - og hver især har de medbragt nogle aktiviteter eller performance, de vil bidrage med - det være sig alt fra supergod rygmassage og healing, over musikalsk udfoldelse til de vildeste kunstneriske udfoldelser, du kan forestille dig - i form af skulpturer, mærkelig mutant-køretøjer m.v.


 
Når 47.000 mennesker i små hold alle ta’r aktiviteter med, betyder det at du i den uge gratis (ud over de 250 dollars for entréen) kan boltre dig i tusindvis af sjov og kreativ udfoldelse, hvoraf nogle af dem er så langt ude at kæben løsner sig fra det øvrige mundparti.
 
Vores danske team på denne tur bestod af Christian Dietrichsen, Morten Øgendahl og jeg selv, som udøvede en aktivitet, vi kaldte “Move your Worry”, hvilket gik ud på at tilbyde forbipasserende at hjælpe dem med at finde på tre enestående løsninger på deres livs største bekymring. Det var en fornøjelse at opleve amerikanerne gå glade fra vores sessioner med tanken om at de dagligdags problemer, der ellers var glemt i Burning Man-ugen, måske kunne løses på kreativ vis når de kom hjem til civilisationen. Vi fulgtes også med to danske piger, Jette og Birgitte, som på fantastisk vis udfoldede deres store teatralske færdigheder rundt på ørkenpladsen.


 
Det skal naturligvis også nævnes at Burning Man har gaveøkonomi. Alle har udover aktiviteter gaver med til hinanden, hvilket betyder at du konstant modtager gaver fra folk du ikke kender - og utroligt nok føltes det overhovedet ikke kunstigt. Til gengæld føles det enestående ikke at skulle være på vagt over for folk, der vil sælge dig noget, men istedet kan føle dig velkommen til at gå indenfor at sige hej i hvilken som helst telt, motorhome eller lejr.
 
Jeg har meget mere at fortælle, men det bliver en anden dag. Vil du vide mere, så skriv til mig på thomas(snabel-a)smiling.dk

The Smiling Fairytale Society